INGATLAN HÍREK

MIRE ELÉG A PÉNZÜNK? - INGATLANPIACI KÖRKÉP

Ingatlanpáholy

2021 Október 07. Csütörtök

MIRE ELÉG A PÉNZÜNK? - INGATLANPIACI KÖRKÉP

A pandémia ugyan az ingatlanpiacot is valamelyest érintette, viszont az árak továbbra is kúsznak felfelé és ez azonban nem rettenti el az ingatlan vásárlás előtt állókat, továbbra is nagy a kereslet a téglalakásokra, valamint az agglomerációban a családi házakra. Ezt támasztják alá az MNB friss elemzései is, ugyanis a lakosság új ingatlan vásárlására nyáron már 5,8 százalékkal, használt lakásra pedig 14,1 százalékkal több hitelt igényelt a legfrisebb adatok szerint, mint tavasszal. 

Ebben a támogatásokkal is megspékelt kavalkádban elő kell venni a kockás papírt és nagyon meg kell gondolni, hogy mire is elég a pénzünk. A „menni fog ez nekünk”, „köszönjük nem kell segítség” hozzáállás nagyon sok esetben bosszúsággal végződhet. A legtöbben úgy gondolják, ez rájuk biztos nem vonatkozik, hiszen pontosan tudják, mennyi a havi kiadásuk, mennyit tudnak félretenni, mennyit költenek jelenleg lakhatásra, és mennyi forinttal számolhatnak az ingatlanvásárláshoz.

Legyünk bátrak, merjünk kérdezni. Megerősíthet minket a tudat is: ügyvédek, ügyintézők, bankok, hivatalok számára az, ami nekünk horror: nekik napi rutin. Ők tudják, mit kell csinálni. Nem kell attól sem félni, hogy "hülyeséget kérdezünk".

Egy jó ingatlanos szakmai és piaci ismereteivel, valamint megbízható szakmai kapcsolatainak bevonásával óriási segítség lehet egy ilyen – akár több tíz évre kiható – döntések előkészítésében, ezen témák felkarolásában, összefogásában és eligazítani az ügyfelet ebben a dzsungelben. Már azzal is, hogy közösen, részletesen kielemzik a szituációt: használt és azon belül is akár felújítandó ingatlant, vagy éppen újépítésű ingatlant vásároljon az ügyfél.

Manapság bizonytalanabb helyzetben van az, aki előre próbálja kalkulálni a felújítás költségeit és a lehetséges beköltözési időpontot újonnan vásárolt, felújítandó ingatlana esetén.

Aki mostanában nyitva tartotta a szemét, tudhatja, mennyire elszálltak az építőanyag költségei és szakemberek díjai. Egyes munkálatok esetében még az otthonfelújítási támogatással együtt is drágább felújítani most, pedig jó esetben a költségek felét az állam állja.

A különböző termékek árainak nagy mértékű emelkedése szinte kivétel nélkül a járvány okozta piaci turbulenciákra vezethető vissza. Azonban, ha nem lenne elég a drágulás, más tényezők miatt is elszállhat a felújítás költsége.

Például kiderül, hogy teljesen korszerűtlen a villamoshálózat, és azt már nem bírja el, ha bekapcsolod a most vásárolt mindent tudó sütőt és közben megy a klíma is, vagy a megrendelt új nyílászárók nem passzolnak, és falat kell vésni.

Gyakran magukkal a felújítókkal is meggondolják magukat a folyamat közben, többet szeretnének: ha már a fürdőt szétvertük, miért ne csináltatnánk meg a konyhát is?

Ezen felül gondot kell fordítani a munkaerőhiány meglétére is, mert a nagyobb állami támogatás miatt belendült újépítésű ingatlanokhoz szinte minden létező munkás szakembert elszippantottak a kivitelezők, vagy a pandémia miatt állását elvesztő pincér piaci rést szagolva bejelentkezik hozzánk burkolónak, festőnek - a végeredménynek azonban kevésbé örülünk, a költség sajnos ebben az esetben is minket terhel, felelősségre vonás hosszadalmas és nem mindig zárul sikerrel. A jó hír, hogy némi előre felkészüléssel mindez kiküszöbölhető.


ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK

Érdemes megnézni a lakásvásárláskor, hogy pontosan milyen műszaki tartalommal kínálják az adott ingatlanokat. Az árban ugyanis általában alsó középkategóriás burkolatok és szaniterek vannak benne, melyek 3-4.000 forint/nm ár közötti csempe és padlólap, valamint 3.000 forint/nm alatti laminált burkolat árat jelentenek.

Szintén fontos figyelmet fordítanunk arra, hogy a vételárban benne van-e mondjuk a riasztó, vagy légkondicionálás kiépítése, de legalább az előkészítése. Tisztelet a kivételnek, mert vannak az agglomerációnak olyan körzetei, ahol azért a kivitelezők különböző extrákkal (elektromos redőny, elektromos kapu, 6-7.000 Ft/nm-es hideg-meleg burkolatok, minőségi nyílászárók...stb.) csalogatják a vevőket.

Illetve ritka az olyan projekt, ahol a konyhabútor a vételár részét képezi. Vagyis új lakásvásárlásnál nem hagyhatjuk ki a költségtételeink közül a konyhabútor árát sem. 

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy az új lakást be is kell rendezni. Ha már egy meglévő lakásból költözünk, természetesen rendelkezünk valamilyen bútorzattal, ez azonban nem feltétlenül felel meg az új ingatlan igényeinek. Például a régi lakás beépített fürdőszobabútorát nem feltétlenül vihetjük magunkkal, de ugyancsak igaz ez a beépített gardróbszekrényekre. Ha már tudjuk az új ingatlan paramétereink, érdemes akár online megtervezni a meglévő bútoraink elhelyezhetőségeinek lehetőségeit, ezzel is megkönnyítve a költözést és a bebútorozást: mit kell vennünk és mit tudunk magunkkal vinni új otthonunkba.

De ott van még a tereprendezés, kerítés, gépészet (extra puffer tartály melegvízhez), rendes szikkasztó sima kulé kavics helyett és még sorolhatnánk.

Egyéb, ingatlanvásárláshoz köthető költségek:

  • Vagyonszerzési illeték,
  • Ügyvédi költségek (hisz jellemzően a vevő viszi az ügyvédet)
  • Földhivatali költségek
  • Hitelezéssel kapcsolatos költségek (közjegyző, bank...)
  • Költözéssel járó költségek

Cikk megosztása

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Feliratkozom