INGATLAN HÍREK

EMELKEDŐ JEGYBANKI ALAPKAMAT HITELKÖZVETÍTŐI SZEMPONTBÓL

Ingatlanpáholy

2021 Augusztus 31. Kedd

EMELKEDŐ JEGYBANKI ALAPKAMAT HITELKÖZVETÍTŐI SZEMPONTBÓL

Kolléganőnk, Böszörményi Barbara, a HitelesMegoldások egyik alapítója írt egy körlevelet a cégünkben dolgozóknak, ahol beszél a zöld hitelekről, a kamatemelésről és a pandémia (utó)hatásairól, annak hitelezési jelentőségéről. 

A szokásosnál jóval pezsgőbb nyarat élhettünk meg a lakáshitelek piacán, s most egy izgalmas ősz veszi kezdetét.

Három fő kérdés mozgatja jelenleg a hitelfelvétel előtt állókat:

Zöld Hitel

Az Otthonteremtő Program új termékeinek bejelentése felkeltette az új lakásukat, házukat vásárolni / építeni kívánó családok figyelmét, és azóta némi kivárás érzékelhető ezen a piacon. Az októbertől igényelhető, futamidő végéig fix, 2,5%-os, gyermek születéséhez nem kötött lakáshitel és az ehhez társuló, csok mellé igényelhető 0%-os kamattámogatott hitel igénylésének lehetősége az eddigieknél még kedvezőbbé teszik az új otthonok teremtését. 

Számokban ez óriási különbség lesz a jelenlegi hitelekhez képest. Míg a kamattámogatott hitel 15 M / 20 év esetén 21e ezer Forintot spórolhatunk havonta, addig egy 15 M / 20 év piaci hitel esetén minimum 10 ezer Forintot, de ha azt is fixálnánk a teljes futamidőre, akkor ez 20 ezer Forinttal lesz kedvezőbb ügyfeleinknek.

Ha érintett vagy a témában, már a bevezetés előtt mérjük fel a terveid megvalósulásának lehetőségét: gyere el egy előminősítésre!

Kamatemelés

A hosszú évek óta tartó kamatemelés nélküli időszakot nyár elején törte meg a jegybank az első 0,3%-os emelésével, és azóta és ezt követően - ígéretéhez híven - minden hónapban felülvizsgálja ezt. Ennek gyakorlati hatásaként hétről hétre változik az ügyfelek személyre szabott ajánlatain belül a sorrend. Vannak bankok, akik hófordulóval, vannak, akik hó közben jelentik be ügyleti kamataik emelését. 

Feketén - fehéren ez annyit jelent, hogy ha valaki év elején akart felvenni egy 20 M Forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, akkor februárban még kihozhatta ezt 113 ezer Forintos törlesztőből, az emelések után pedig 122 ezer Forinttal kell számolnia. Így a teljes futamidő lefutása alatt 2,2 millió Forinttal növekszik a teljes kamatteher.

A használt ingatlanok piacán - az újjal ellentétben - épp ezért az ügyfelek gyorsan hoznak döntést a rájuk nehezedő nyomás miatt. Gyorsabban választanak lakást, igyekeznek a dokumentumokat összeszedni, hogy mielőbb benyújtásra kerüljön a lakáshitel kérelem. Ez az időpont azért fontos, mert a fogyasztóbarát és egyes piaci lakáshiteleknél a befogadáskor érvényes kamatszint mellett szerződhet majd az ügyfél a pozitív bírálatot követően.

Hogy melyik lakáshitel termék kamata marad változatlan és hogyan gyorsíthatjuk meg számodra a hiteligénylést, érdemes díjmentes konzultáción átbeszélnünk.

Pandémia

A 2020-as év első korlátozásai több kockázatcsökkentő változást hoztak a hitelpiacon is. A külföldi munkaviszony, a munkáltatók és vállalkozók tevékenységi körét, esetenként az ingatlan finanszírozási arányát is érintő szigorúbb megítélések azóta apróbb lépésekben enyhültek, de még mindig sokkal több jövedelemtípus kerül egyedi elbírálásra, mint előtte.

Látva, hogy az állam a kedvezményekkel támogatja a hitelfelvételi kedvet, és ahogy lassan a problémás időszak második évének végéhez közeledve elegendő tapasztalatot szerzünk ennek kezeléséről, remélhetőleg ütemesebben térhetünk vissza a régi kerékvágásba.

Minden esetre, alapos kockázati előszűréssel nálunk megbizonyosodhatsz arról, hogyan reagálnak a bankok a hiteligényedre. Várunk szeretettel!

 

Szerző: Böszörményi Barbara, Szűcs Attila

Cikk megosztása

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Feliratkozom