Összegyűjtöttük neked a 2021-es évre vonatkozó ingatlanpiachoz kapcsolódó bejelentéseit. Lássuk, mire számíthatunk jövőre!

CSOK

A CSOK az egyik leggyakrabban igényelt támogatás Magyarországon, hiszen vissza nem térítendő és ha a családban már született egy gyermek, akkor lakáshitelhez is felhasználható, mint önerő. Ez hatalmas segítség lehet, mert a bankok maximum az általuk felbecsültetett forgalmi érték 80%-áig adnak hitelt, ezért legalább 20% önerővel lehetséges a hitelfelvétel. A CSOK összege függ attól, hogy egy családon belül hány gyermek van és attól is, hogy új építésű vagy használt ingatlant vásárolunk. A CSOK eddig is nagy segítség volt a családok számára, de jövőre milliókat lehet spórolni a felvételével. A következő pontban elmagyarázzuk, miért!

5%-os ÁFA

Jövőre az 5%-os ÁFA-t is vissza lehet igényelni, ha valaki igénybe veszi a CSOK-ot új építésű ingatlan vásárlásakor, valamint 2021-ben a lakásvásárlások után nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik a CSOK-t használták fel otthonuk megvásárlására, ez pedig minden ingatlanvásárlásra vonatkozik – tehát nem csak az újépítésűekre.

CSOK-hitel, falusi CSOK

A CSOK-hitel maximális összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ, ami 2 gyermeknél 10 millió Ft-ot, 3 gyermeknél 15 millió Ft-ot jelent, maximum 3%-os kamatú lakáskölcsönnel kérhető. Ahhoz, hogy ezt a hitelt valaki megkaphassa szükséges a banki hitel elbírálás, aminél figyelembe veszik a bejelentett jövedelem összegét és a vásárolni kívánt ingatlant. 

A falusi CSOK a támogatás rendhagyó változata, ami tanyákon és meghatározott kistelepüléseken jelent számottevő segítséget akár meglévő ingatlanunkat akarjuk bővíteni, akár egy megvásárolandó lakást szeretnénk felújítani. Fontos megemlíteni, hogy a falusi CSOK korszerűsítéshez és/vagy bővítéshez való igénybevételénél, a hitelintézet által elfogadott költségvetésében szereplő összeg  áfája maximum 5 millió Ft-ig visszaigényelhető.

A babaváró támogatás

Minden olyan házaspár, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, igényelheti ezt a kölcsönt. Az babaváró az első öt évben kamatmentes és ha ebben az öt évben legalább egy gyermek születik, akkor a futamidő végéig kamatmentes is marad, valamint a gyermek születését – pontosabban 12 hetes magzati korát – követően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születése után elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint ekkor újabb 3 évre életbe lép a törlesztési moratórium. A harmadik baba születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni az adósságot. Ez azt jelenti, hogy ha az első gyermek a támogatás igényléskor már útban van, akkor a törlesztést el sem kell kezdeni, ha pedig ezt követően még két gyermek születik, akkor a hitel tulajdonképpen vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Emiatt persze senkinek nem kell gyereket vállalni, de aki a támogatások nélkül is megtenné, az semmiképpen ne szalassza el ezt a lehetőséget.

Gyermekek után járó jelzáloghitel elengedése

Ez a támogatás ebben az évben is működött és nem lesz ez másképp 2021-ben sem. A második gyermek után 1 millió Ft-ot engednek el , a harmadik babánál 4 millió Ft-tot, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 milliót a fennálló lakáshitel-tartozásból. Ez a babaváró támogatásra nem vonatkozik, viszont a piaci és a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekre igen, ezért nem maradhatott ki a felsorolásból.

Lakásfelújítási támogatás 

2021-től  legalább egy gyermekes családoknál a lakásfelújítási költségek felét az állam állja, maximum hárommillió forintig. Tehát ha valaki január 1 után belevág a felújításba, amit számlákkal tud bizonyítani, a költségek felét az állam rendezi. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerő költségeire is. Ezt a támogatást nem szükséges CSOKkal kombinálni, bárki igénybe veheti ezt a lehetőséget, akinek van legalább egy gyermeke. Ez utólagos finanszírozás, ami azt jelenti, hogy előre meg kell finanszírozni a munkálatokat, gyűjteni kell a számlákat és a Magyar Államkincstár fogja visszautalni a munkálatok során elköltött összeg felét. Ennek részleteiről, ellenőrzéséről még nincs további információ.

Kamatmentes lakáshitel

Az MNB 2021-től hozzá akar járulni a “zöld” ingatlanok vásárlásához, így kamatmentes lakáshitellel szeretne segítséget nyújtani, azok számára, akik ilyen ingatlant vásárolnak. Ennek a pontos részletei még tárgyalás alatt vannak, eddig annyit tudunk,  hogy maximum 10 millió forintig igényelhető ez az összeg, 10 éves futamidővel, mely lakásvásárlásra és építésre is felvehető lenne. Ha a hagyományos hitellel kombinálható lesz ez a támogatás, mint a minősített fogyasztóbarát hitelek, akkor jelentős létjogosultsága lehet. De mivel ez a rendelkezés is még kidolgozás alatt áll, az összeg és a futamidő szigorítása sem biztos.

Ha maradt olyan kérdés, amelyet cikkünkben nem érintettünk, fordulj vele hozzánk bizalommal: info@ingatlanpaholy.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és leveledre rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*

10 + 7 =