A 2020-as év történései sok szempontból változást hoztak az életünkbe, és az ingatlanpiacra is jelentős mértékben hatottak. A karantén alatt mindenkiben átértékelődött az otthon fogalma, sokan a bezártság miatt jöttek rá, hogy milyen lakásban vagy házban szeretnének élni. 

Az ingatlan árak csökkentek, amiben szintén nagy szerepe volt a koronavírusnak: Az MNB adatai szerint Budapesten 5,6 százalékkal csökkentek a lakásárak 2020 második negyedévében. Ez már is lehet egy lakásvásárlás mellett szóló érv, azonban nem árt több szempontból megvizsgálni a jelenlegi piacot, mielőtt fejest ugrunk az ingatlan vásárlásba. 

Összeszedtük, hogy melyek azok a tényezők, amelyek miatt megéri még ebben az évben megvásárolni álmaink otthonát és azt is, hogy milyen érvek szólnak a januári ingatlan adásvétel mellett. 

A vírus hatásai

Mindig az aktuális piaci helyzetet kell szem előtt tartani, hiszen soha nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Jelenleg a koronavírus miatt olcsóbban juthatunk hozzá a kiszemelt ingatlanhoz, mint például egy évvel ezelőtt. Bár nem tudhatjuk, hogy a továbbiakban hogyan befolyásolja az ingatlanpiacot a vírus, az valószínű, hogy amint előállnak a vakcinával és a fertőzöttek száma redukálódik, az ingatlanpiac is változni fog és ismételten meg emelkednek az árak. Összegezve addig érdemes vásárolni, ameddig a kínálat nagyobb, mint a kereslet.

Jövő évi támogatások

A vírus gazdaságra is nagy hatással volt, ezért 2021-ben ebben a szférában is élénkítő változások várhatóak, mint például az 5%-os lakásáfa visszavezetése, a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentesek lesznek, valamint egyéb változások is várhatóak. Ha Önt is érinti valamelyik módosítás, azt javasoljuk, hogy inkább várja ki a januárt.

5 éven belüli SZJA fizetés

Az SZJA befizetését a vásárlás éve határozza meg, tehát egy 2020-as vásárlás 2025-ben már SZJA mentes lesz, az pedig kétségtelen, hogy az idén vásárolt ingatlanoknak 2025-re többszörösen megnő az értéke.

A koronavírus veszélyei

A jelenlegi helyzetben azzal előzhetjük meg leginkább a vírust terjedését, hogyha tartjuk a szociális távolságot és igyekszünk minél kevesebb emberrel találkozni, ezért nem a legbölcsebb döntés ingatlanokat nézni annak, akit nem sürget a költözés. Természetesen, mi az Ingatlapáholynál, mindig viselünk maszkot a lakásbemutatás során és igyekszünk csak olyan otthonokat megmutatni, amikben éppen nem lakik senki, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

Egyszerűbb és gyorsabb a felújítás 

A koronavírus miatt bizonytalanságban élünk, ezért nem sokan vállalnak be még idén egy felújítást, így jóval könnyebb szakembert találni, mint az előző 3-4 évben.

Nehezebb és lassabb ügyintézés

Az energetikai szabályozás miatt sokan még év vége előtt leadják a szükséges a papírokat rengeteg munkát adva ezzel a földhivataloknak és a közműszolgáltatóknak. Ebben a helyzetben lehet, hogy hetekkel vagy akár hónapokkal csúszik az ügyintézés. Csak bizakodni lehet abban, hogy jövő tavasszal megoldódik ez a probléma, de ez az időszak a hivataloknak sem egyszerű, ezért érdemes átgondolni, hogy biztosan most akarunk-e ingatlant vásárolni.

Ha további kérdésed lenne a témában, mi válaszolunk: info@ingatlanpaholy.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és leveledre rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*

1 + 3 =