Rengetegen, köztük ingatlanosok is pontatlanul használják a komfortfokozatokat. Íme egy ismertető arról, miért is nem lehet összkomfortos egy konvektoros lakás vagy mit is jelent a duplakomfort. 

A komfortfokozat egy  lakásnak vagy szállodának a helyiségekkel, valamint a kényelmi berendezésekkel (pl. közművek, fűtés, WC) való ellátottságának törvény által meghatározott szintje.

A törvény öt féle komfortfokozatot ismer:
– összkomfortos,
– komfortos,
– félkomfortos,
– komfort nélküli,
– szükséglakás.

Tehát sem  duplakomfort, sem luxus komfortfokozat nem létezik a törvény szerint, hiába használják a tulajdonosok, weboldalak és ingatlanosok egyaránt. 

Összkomfortos lakás
Amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdővel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik.
A kulcsszó jelen esetben a központos fűtési rendszer, ami pl cirkó vagy kazán, semmiképp sem cserépkályha, konvektor vagy olajkályha. Tehát egy konvektoros fűtésű lakás nem lehet összkomfortos. Összesen ennyi a különbség a komfortos és az összkomfortos fokozatok között.

Fél komfortosnak számít amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel, legalább villany- és vízellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

Ezalatt már csak a komfort nélküli és a szükséglakás definiálható. Előbbi az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főző helyiséggel, továbbá a lakáson kívül WC használatával, egyedi fűtési móddal rendelkezik és a vízvétel lehetősége biztosított. Utóbbi helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek alapterülete meghaladja a 6 m2-t, külső határoló fala legalább 12 cm vastag téglafal (vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal), ablaka vagy üvegezett ajtaja van, továbbá fűthető és WC használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított.
 A fokozatok esetén főzőhelyiség hiányában a lakásnak (kivéve Szükséglakás) „további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel kell rendelkeznie”

A “duplakomfort” és a “luxus” fogalmakat a jogszabály nem ismeri, ezek az összkomfortos fokozatba esnek, mindkettő a 2 vagy több fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkező ingatlanokra használják, főleg a hirdetésekben – a luxus annyiban különbözik, hogy a használt anyagok a legmagasabb minőséget képviselik (a tulaj vagy a hirdető szerint, mert ez természetesen teljesen szubjektív).

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

Lakásvásárlás év vége előtt

A 2020-as év történései sok szempontból változást hoztak az életünkbe, és az ingatlanpiacra is jelentős mértékben hatottak. A karantén alatt mindenkiben átértékelődött az otthon fogalma, sokan a bezártság miatt jöttek rá, hogy milyen lakásban vagy házban szeretnének...

Ingatlanértékesítés krízisben

A világszerte tapasztalható krízishelyzet az ingatlanpiacra is érzékelhető hatással van. Az Otthon Magazinban megjelent cikkünkben pontokba szedtük, mi az, ami mindenképp szükséges a sikeres értékesítéshez. Olvasd el itt. Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket...

A legjobb fővárosi városrészek baba- és gyerekneveléshez

A fővárosban egyre nehezebb igazi gyerekbarát részeket találni, egyre kijjebb kell költözni és inkább többet utazni a nyugalomért. Van még olyan belső kerületrész, ahol érdemes nézelődni? Több évnyi, ügyfelektől érkező visszajelzést és saját tapasztalatainkat osztjuk...

Tíz tipp a sikeres ingatlanértékesítéshez

Most, hogy egyes kategóriákban nehezebbé vált az ingatlanok értékesítése, különösen fontos, hogy a megfelelő módon kezeld a folyamatot. Videónkban a tíz legfontosabb dolgot gyűjtöttük össze, melyre ha odafigyelsz, sokkal jobb feltételekkel tudod eladni ingatlanodat.⁠...

Megállhat az áremelkedés

Drasztikusan, 14%-os mértékben csökkent a használt lakóingatlanok iránti kereslet, főként Budapesten. Ennek több oka is van, melyeket most igyekszünk sorra venni. Lassulóban a piac Az utóbbi években az ingatlanvásárlók 40%-a befektetési céllal vásárolt ingatlant. Az ő...

Ha nem jönnek a vevők

Úgy gondolod, hogy mindent megtettél az ingatlanod eladása érdekében, mégsem érkeznek vevőjelöltek, a várakozásaidhoz képest elmarad az érdeklődés mértéke. És így telnek el a hetek, vagy akár hónapok. Nézzük, mi lehet az oka annak, ha nem akar sikerülni az...

Ajánlattétel

Bevett gyakorlat, hogy amikor a vevő komolyan gondol egy vásárlást, a lakás vételárának 1%-át átadja a közreműködő ingatlanközvetítőnek. Ezt van, aki nem érti, pedig legalább annyira a vevő érdekeit szolgálja, mint amennyire az eladóét. Elmondjuk, miért. Amikor egy...

Van olyan, hogy túl olcsó egy ingatlan?

A jelenlegi árak mellett érdekesen hangozhat, hogy egy ingatlan olcsó is lehet, de valóban előfordulhat, hogy egy lakás valamiért alacsonyabb áron van meghirdetve, mint amire a kategóriájában számítanánk. Mi lehet ennek az oka? Mikor kell elkezdeni gyanakodni Az...

Szigorodó hitelek – erre figyelj!

Továbbra is pörög az ingatlanpiac, nagyrészt a jó hitellehetőségek miatt. A bankok remek kondíciókkal adnak hiteleket és a jegybanki alapkamat is alacsonyan van. Azonban július 1-jétől szigorodtak a feltételek. Lássuk, mit kell erről tudni.

Mit tegyünk a kiszemelt ingatlan megtekintése előtt?

Már megnézted fotókon, valószínűleg ez az, amit keresel. Hogy minden rendben menjen, érdemes neked is készülnöd a lakás megtekintése előtt, ehhez adunk tippeket.

KÉRDÉSE LENNE, VAGY SEGÍTSÉGET KÉR?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és levelére rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*