A fővárosban egyre nehezebb igazi gyerekbarát részeket találni, egyre kijjebb kell költözni és inkább többet utazni a nyugalomért. Van még olyan belső kerületrész, ahol érdemes nézelődni? Több évnyi, ügyfelektől érkező visszajelzést és saját tapasztalatainkat osztjuk meg veletek.

Milyen szempontok szerint válassz?

Azokra a dolgokra kell jellemzően figyelni, amik alapján mi is összeállítottuk a listát:

legyen a közelben minőségben megfelelő bölcsőde, óvoda és általános iskola

– legyen tömegközlekedés, viszont ne annyira közel, hogy az élhető környezetet befolyásolja

– az átmenő forgalom legyen minél alacsonyabb, a legoptimálisabb, ha nem utcára néz a lakás, hanem zöldre, illetve az utcán csak annyi autó közlekedik, ahány család azon a környéken él

– minőségi védőnői szolgáltatás és gyermekrendelő – a jó gyerekorvos kivételesen fontos

– a parkolás legyen megoldott, családi háznál ez általában nem gond, de például az Európa lakókertben a 16. kerületben az utcán parkolás vasárnap este komoly kihívást jelent

– egy kinézett házat ne csak reggel/este nézz meg, menj vissza a másik napszakban is hogy lásd, milyen emberek járnak-kelnek a kinézett ingatlan közvetlen környezetében. 

Buda

A legtöbb budai kerületben lehet találni olyan városrészeket, amik kivételesen alkalmasak gyermeknevelésre. A természet közelsége és az infrastruktúra szempontjából is ideálisnak számítanak. A 12. kerület Orbánhegy-Svábhegy-Széchenyihegy-Mártonhegy területeken, de Istenhegy legtöbb része is kiváló. Errefelé inkább családi házak és kisebb társasházak találhatóak, a 10 lakásnál nagyobb társasházak ritkábbak és elég borsos négyzetméter árakon futnak.

Ha nem gond, hogy messzebb vagy a belvárostól, kiemelt kerület résznek számít Virányos és Kútvölgy is, ahol remek magánóvodák találhatók, valamint a Budapesti Német Iskola.

A 3. kerületben rengeteg a panel, gyermeknevelésre inkább Testvérhegyet javasolnánk. Eléggé a város széle, viszont minden megtalálható ami szükséges: minőségi óvodák, Waldorf általános iskola és BTK egyetem, új építésű családi házak és társasházak, bevásárlási lehetőségek és családias környezet.

A 11. kerület belső része kissé túlzsúfolt és bár sok a zöld, a parkolás és a kicsit szegényes tömegközlekedés miatt a külső részek ideálisabbak. Ilyen Kelenvölgy és Péterhegy, ahonnan bár tényleg nagyon messze van a belváros, akik errefelé laknak, általában nem naponta járnak be. A Kelenvölgyi Általános Iskola híresen kiváló, de van itt sporttelep, óvodák és bölcsődék, tanulmányi ház, lovarda, bevásárlási lehetőségek… egyszóval minden paraméternek megfelel, ami az árakon is meglátszik.

Pest

Pest “tüdeje”, a 14. kerület külső részein érdemes szétnézni, mint Herminamező és Alsórákos. Sok a kisebb-nagyobb társasház és van vasút. Emiatt inkább a keresztutcák, zsákutcák optimálisak, ahova általában nem engedélyeztek 4-6 lakásnál nagyobb házakat, így a környezet élhető maradt. A kerületben rengeteg a magánóvoda de már épült remek állami is, a tömegközlekedés kiváló, az Örs Vezér térnél van egyetem, több általános iskola és gimnázium is, vásárolni, plázázni van lehetőség – a kerület már nem olyan jó, mint 10-15 éve, de vannak részei, amik ideálisak.

A pesti oldalon még két kerületet tudnék kiemelni, az egyik a 16. kerület, annak is főleg Cinkota és Árpádföld, amik az egyik legszebb pesti városrészek. Rengeteg gyönyörű, hatalmas családi ház és kulturált, kis lélekszámú társasház pont megfelelő kombinációi.

Itt a Napsugár Bölcsőde, számos magánóvoda, általános iskola és rengeteg gyerek. A Malomdombon lévő lakóparkban minden második lakó gyerekes család, a környék tele van gyerekboltokkal, akad cukrászda és gyerekbarát kávézó is. Egyik hátrányuk a szegényes tömegközlekedés, viszont a HÉV az Örs Vezér tértől például itt megy keresztül, ami kiválóan használható. Másik pedig, hogy a hétvégi bevásárláshoz is autóba kell ülni, mivel a környéken nagyobb üzlet illetve bevásárlóközpont nem található. Az itt lévő ingatlanok ára jelentősen kedvezőbb a budai kerületeknél.

A 17. kerületből két városrészt emelnénk ki, Rákoscsabát és Rákoscsaba-újtelepet, amik már Zuglótól is 20-25 percre vannak kocsival és vonattal egyaránt (a belvárostól pedig kb 40 percnyire), azonban gyereknevelés szempontjából rendkívül kellemes környék és itt a bevásárlások közelsége is megoldott. A két kerület részt a vonat választja ketté, ehhez közel lakni a zaj miatt nem szerencsés, ám a tömegközlekedést jól kiváltják az ingajáratok, a Pesti úton minden bolt megtalálható ami szükséges, akad cukrászda, bölcsődék, óvodák, a Diadal úti általános iskola, több gimnázium.

Ugyanitt kedvelik még Rákoshegyet és Rákosligetet is, de Akadémiatelep és Madárdomb is felkapott, ha családi házvásárlásról van szó – Rákoshegy inkább a repülőtér közelsége miatt meggondolandó általában.

Biztosan van remek része Csepelnek, Kispestnek és Kőbányának is, viszont ezeket a kerületeket nem tudjuk szívből ajánlani, olyan sok a lepukkant, közbiztonságilag rossz lakótelep és utca.
Ezek a kerületek természetesen arányaiban olcsóbbak, így akinek erre van kerete vagy ide köti bármilyen ok, a fent felsorolt szempontok szerint érdemes nézelődni.

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és leveledre rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*

6 + 10 =