Egyre nagyobb teret nyernek az energiagazdaságos építési módok fajtái. Íme néhány hasznos tipp, amikre laikusként is érdemes figyelni!

Falak
Egy anyag hőátbocsátási tényezője (W/m2K) az úgynevezett U-érték, amely megmutatja, mennyi hőenergia szökik el egyes építőelemeken keresztül, ha a hőmérsékletkülönbség 1 fok. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a szigetelés és annál hatékonyabb az energiatakarékosság.

Összehasonlításképpen a 2011-ben épült általános (nem passzív) társasházaknál az elvárt U érték még 1.1, 1.0-s értékű volt, viszont 2019-re az új lakásokba kerülő nyílászárók esetén ez az érték már 0.8-ra csökkent.

Lényeges tehát a korszerűsítés. A hatvanas években épített családi házak csak gyenge energetikai besorolást kapnak a kivitelezési adottságaik miatt. A 80-as évek családi házai az „átlagos” besorolást kapták.

A kétezres évek elején sokan 5cm-es polisztirol szigetelés mellett döntöttek, manapság viszont a dráguló energiadíjak és környezettudatosság miatt már nem ritkák a 15-20cm vastag szigetelések sem.

Pénzt takaríthatsz meg a megfelelő minőségű építőanyagok kiválasztásával is. Vannak olyan falazatok, amelyeknél szigetelés nélkül (!) is elérhető a 0.2-es U érték (pl. ProKoncept), passzívházaknál pedig akár még ez alatti érték is előfordulhat (Platinum U=0.12).

Nyílászárók
A falakon túl a megfelelő bejárati ajtó és nyílászáró kiválasztása is elengedhetetlen.

Egy jól megválasztott ablak beépítése évtizedekig orvosolhatja ezt a problémát. A Rehau Geneo MD Plus ablakok kérhetők passzívház kivitelben is, amely azon felül, hogy megfelel ennek a szabványnak, kategóriájában a legnagyobb energiahatékonyságú profil (pl. Uw=0,73W/nmK).

Lényeges szempont a hanggátlás, amely 1-től 6-ig terjedő osztályokra bontva határozható meg. A legkisebb, 1-es osztály 25-29 decibellel csökkenti a külső zajt, míg a 6-os már több mint 50 decibellel képes ugyan erre. Érdemes tehát beépítés előtt a hőszigetelés mellett a hangszigetelő képességről is informálódni.

Az ajtók esetében jól járnak az olyan társasházak lakói, akiknek ajtaja fűtött lépcsőház felé nyílik, mivel a 20-22 fokos lakás és a 10-15 fokos folyosó különbsége nem befolyásolja a hőmérsékletet nagy mértékben, ebben az esetben nincsen különösebb jelentősége a hőszigetelésnek, egy átlagos ajtó is megfelelő.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden biztonsági ajtó rendelkezik hőszigetelő funkcióval, mint ahogy a legtöbb olcsó, Kínában gyártott darab sem. 
Akkor sem kell elkeseredned, ha korábban nem megfelelő ajtó mellett döntöttél, ugyanis vannak cégek, amelyek utólagos bejárati ajtó hőszigetelésre specializálódtak. A legideálisabb viszont az, ha gyárilag szigetelt mellett döntesz, mivel ezeknél a daraboknál a lapszigeteléshez (vagyis belső felületéhez) kőzetgyapotot, a manapság ismert egyik leghatékonyabb szigetelőanyagot használják. Ennek beépítése utólag szinte lehetetlen. 
A gyári szigetelésű ajtók mellett szól az is, hogy mivel általában tokkal együtt érkeznek, kivitelezésük által pontosan illeszkednek, ezzel megakadályozva a réseket.

Tető

Régebben a tetőterek kéthéjú hidegtetőként, tárolóként funkcionáltak, manapság gyakori a tetőterek lakás célú hasznosítása. A beépített tetőtér hőtechnikai szempontból számtalan kérdést felvet. Mivel könnyű, kis hőtároló tömegű szerkezet, a legjobban hőszigetelt változata is hamar felmelegszik a nyári kánikulában és hamar ki is hűl télen.


A tető típusától függően számos megoldás létezik, érdemes ezzel foglalkozó szakértő segítségét kérned. Minden verziónál közös pont, hogy a szigeteléssel mindenképpen szükséges foglalkozni, ugyanis ennek elmulasztása esetén hiába fizetsz ki jelentős összeget a minőségi nyílászáróra, mert a tetőn át télen hamar kiszökik a meleg.

Családi házak esetén a szigetelés kivitelezhető a szarufák között, fölött és alatt is. Ha a tetőtért nem építed be, lehetőség van többcélú könnyű hőszigetelő lemez alkalmazására is, amely alkalmas válaszfalakhoz, előtétfalakhoz, borított gerendafödémekbe, nem járható padlásfödémekbe és acél falkazettákba is.

Lényeges tehát, hogy a felmérést hozzáértővel végeztesdk, még abban az esetben is, ha nem minden tetőszigetelés beépítéséhez szükséges szakember.

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

Lakásvásárlás év vége előtt

A 2020-as év történései sok szempontból változást hoztak az életünkbe, és az ingatlanpiacra is jelentős mértékben hatottak. A karantén alatt mindenkiben átértékelődött az otthon fogalma, sokan a bezártság miatt jöttek rá, hogy milyen lakásban vagy házban szeretnének...

Ingatlanértékesítés krízisben

A világszerte tapasztalható krízishelyzet az ingatlanpiacra is érzékelhető hatással van. Az Otthon Magazinban megjelent cikkünkben pontokba szedtük, mi az, ami mindenképp szükséges a sikeres értékesítéshez. Olvasd el itt. Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket...

A legjobb fővárosi városrészek baba- és gyerekneveléshez

A fővárosban egyre nehezebb igazi gyerekbarát részeket találni, egyre kijjebb kell költözni és inkább többet utazni a nyugalomért. Van még olyan belső kerületrész, ahol érdemes nézelődni? Több évnyi, ügyfelektől érkező visszajelzést és saját tapasztalatainkat osztjuk...

Tíz tipp a sikeres ingatlanértékesítéshez

Most, hogy egyes kategóriákban nehezebbé vált az ingatlanok értékesítése, különösen fontos, hogy a megfelelő módon kezeld a folyamatot. Videónkban a tíz legfontosabb dolgot gyűjtöttük össze, melyre ha odafigyelsz, sokkal jobb feltételekkel tudod eladni ingatlanodat.⁠...

Megállhat az áremelkedés

Drasztikusan, 14%-os mértékben csökkent a használt lakóingatlanok iránti kereslet, főként Budapesten. Ennek több oka is van, melyeket most igyekszünk sorra venni. Lassulóban a piac Az utóbbi években az ingatlanvásárlók 40%-a befektetési céllal vásárolt ingatlant. Az ő...

Ha nem jönnek a vevők

Úgy gondolod, hogy mindent megtettél az ingatlanod eladása érdekében, mégsem érkeznek vevőjelöltek, a várakozásaidhoz képest elmarad az érdeklődés mértéke. És így telnek el a hetek, vagy akár hónapok. Nézzük, mi lehet az oka annak, ha nem akar sikerülni az...

Ajánlattétel

Bevett gyakorlat, hogy amikor a vevő komolyan gondol egy vásárlást, a lakás vételárának 1%-át átadja a közreműködő ingatlanközvetítőnek. Ezt van, aki nem érti, pedig legalább annyira a vevő érdekeit szolgálja, mint amennyire az eladóét. Elmondjuk, miért. Amikor egy...

Van olyan, hogy túl olcsó egy ingatlan?

A jelenlegi árak mellett érdekesen hangozhat, hogy egy ingatlan olcsó is lehet, de valóban előfordulhat, hogy egy lakás valamiért alacsonyabb áron van meghirdetve, mint amire a kategóriájában számítanánk. Mi lehet ennek az oka? Mikor kell elkezdeni gyanakodni Az...

Szigorodó hitelek – erre figyelj!

Továbbra is pörög az ingatlanpiac, nagyrészt a jó hitellehetőségek miatt. A bankok remek kondíciókkal adnak hiteleket és a jegybanki alapkamat is alacsonyan van. Azonban július 1-jétől szigorodtak a feltételek. Lássuk, mit kell erről tudni.

Mit tegyünk a kiszemelt ingatlan megtekintése előtt?

Már megnézted fotókon, valószínűleg ez az, amit keresel. Hogy minden rendben menjen, érdemes neked is készülnöd a lakás megtekintése előtt, ehhez adunk tippeket.

KÉRDÉSE LENNE, VAGY SEGÍTSÉGET KÉR?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és levelére rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*