A jelenlegi árak mellett érdekesen hangozhat, hogy egy ingatlan olcsó is lehet, de valóban előfordulhat, hogy egy lakás valamiért alacsonyabb áron van meghirdetve, mint amire a kategóriájában számítanánk. Mi lehet ennek az oka? Mikor kell elkezdeni gyanakodni

Az ingatlanárazás egyik alapja: kereslet-kínálat

Az árazásban különbséget kell tennünk a kínálati ár és a keresleti- vagy értékesítési ár között. Az előző azt jelenti, hogy ennyiért láthatod az ingatlant meghirdetve, a második pedig azt jelenti, hogy mennyiért veszik meg. Az esetek 100 százalékában van egy enyhe túlárazás a kínálati ár tekintetében, mert bele van kalkulálva még egy alku is. Egyszerűen azért, mert vevő akkor lesz boldog, ha néhány százezer forintot enged az eladó az árból. Az értékesítési ár kalkulációja során tehát ezt érdemes figyelembe venni. Van viszont olyan eset, amikor egyszer csak megjelenik egy ingatlan, ami akár 20 százalékkal is olcsóbb, mint a többi, hasonló jellegű lakás vagy ház.

1. ok: Rejtett hibák, eltitkolt tulajdonságok

Nagyon gyakori a mai napig, hogy a tulajdonosok nem írnak be alapvető, nagyon lényeges, de kevésbé pozitív tulajdonságokat a hirdetésbe, mint például hogy a lakás szuterén vagy a negyediken van, viszont nincs lift. Ez óriási öngól, hiszen ha el is megy egy vevőjelölt, azonnal visszavonulót fúj, ha szembesül az eltitkolt hibával. Nem is lehet érte hibáztatni. Alapvető a teljeskörű előzetes tájékoztatás, mert ha egy vevő minden információ ismeretében is úgy dönt, hogy megnézi az ingatlant, akkor már komoly szándékai vannak. A legtöbb eladónak gondot jelent a sok komolytalan vevő kezelése és az igazi érdeklődők kiszűrése – nos, a megfelelő információmegosztás ennek az egyik eszköze, amivel mindenki jól jár.

2. ok: Osztatlan közös tulajdon

Jóval kevesebbet érnek az olyan ingatlanok, amik fel vannak osztva, de a szabályozások miatt egy helyrajzi számon kell maradniuk, tehát nincs saját tulajdoni lapuk. Ha megfelelő megosztási szerződés van életben, akkor ez nem gond és lehetséges az értékesítés, és a hitelfelvétel is. Ennek ellenére az árban ez az adminisztratív tulajdonság megmutatkozik.

3. ok: Használatbavételi engedély hiánya

Megtörténhet főként újépítésű társasházaknál, hogy a ház nem kapja meg a használatbavételi engedélyt. Ilyenkor lehet albetétesíteni, tehát a lakások kaphatnak saját tulajdoni lapot albetétszámokkal/helyrajzi számokkal, de ha ez nem történik meg, akkor egyetlen közös tulajdoni lapon jelenik meg a házban található összes ingatlan, sorolva a tulajdonosok tulajdoni hányadát. Ezt nem fogadják nagy örömmel a vevők, mert bár értékesíthetők az ilyen státuszú ingatlanok, hitelt nem lehet felvenni rá.

4. ok: Valóban csalóval van dolgod 

Nyilván előfordulhat az is, hogy egy ingatlan azért olyan gyanúsan olcsó, mert van mire gyanakodni. Még mindig belefutunk kollégáinkkal olyan hirdetésekbe, ahol belvárosi ingatlanokat akarnak eladni feltűnően jó áron. Általában ilyenkor azt mondják a vevőjelölteknek, hogy az ingatlant csak egy-két hét múlva lehet megtekinteni, óriási rá az érdeklődés, de ha egy bizonyos összeget előre átutalnak, akkor az övék lehet. Mindent e-mailben, telefonon intéznek és aztán eltűnnek a pénzzel. Nagyon fontos, hogy adásvételi szerződés nélkül soha, senkinek ne utalj pénzt, nézd meg az ingatlant mindig személyesen, kérd le a tulajdoni lapot (ügyfélkapun keresztül, nagyon egyszerűen megtehető) és arról is bizonyosodj meg, hogy akivel tárgyalsz, az vagy tulajdonos, vagy egy értékesítés jogával megbízott személy.

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és leveledre rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*

6 + 8 =