Amikor az eladó a tulajdonos

Ebben az esetben kicsit nehezebb dolga van va vevőjelöltnek, főleg, ha nem veszi igénybe ingatlanközvetítő segítségét. Ekkor ugyanis elég gyakran az a forgatókönyv áll elő, hogy egyik félnek sincs túl sok tapasztalata az ingatlanadástvétel terén és nem tudják, hogyan épül fel a folyamat és hogy mit érdemes még a megtekintés előtt, illetve közben egyeztetni. Amit mindenképp javaslunk, hogy nézd meg a tulajdoni lapot. Arról kiderül, hogy kik a tulajdonosok, milyen részben, van-e teher az ingatlanon vagy haszonélvezeti jog, illetve hogy biztosan akkora-e, mint ami a hirdetésben szerepel.

Így tudod megtekinteni:

  1. Felmész a magyarorszag.hu honlapjára
  2. Belépsz az ügyfélkapun
  3. Rákattintasz a “Földhivatali nyilvántartás” gombra

A helyszínen kérdezz rá minden rezsi elemre, illetve egyeztesd, hogy mit tartalmaz pontosan a vételár (pl. bútorok, szerelvények is benne vannak-e). Ha esetleg kétségeid támadnának a felújítás minőségével, a tetőszerkezet állapotával vagy hasonló kérdésekkel kapcsolatban, kérj egy második megtekintési lehetőséget, ahol az adott terület szakértőjével nézitek meg a lakást. Addig ne tegyél ajánlatot!

Amikor az eladó a közvetítő

Ez már egy sokkal egyszerűbb helyzet, mert jó esetben az ingatlanközvetítő pontosan tudja, mivel készüljön egy komoly érdeklődővel való találkozásra. Mondd el neki előre, már a telefonban, hogy:

  • szeretnéd látni a tulajdoni lapot,
  • a lakások esetében az alapító okiratot,
  • van-e elővásárlási jog,
  • van-e dokumentáció a felújításokról,

így alaposan fel tud készülni a megtekintésre. Ezeket az információkat kérheted egy második alkalomra is, amikor már tényleg úgy látod, hogy valóban érdekel az ingatlan. Az viszont nagyon fontos, hogy soha ne tegyél ajánlatot, amíg nem vagy biztos abban, hogy akinek ajánlatot teszel, az valóban a tulajdonos, illetve hogy az ingatlanközvetítőnek minden tulajdonostól van megbízása, és hogy ismert minden teher vagy haszonélvezeti jog, ami a lakáshoz kötődik.

Sztori: Egy távközlési cég a szerződéskötés előtt két nappal tett egy komolyabb terhet a tulajdoni lapra, de szerencsére még időben észrevettük, így orvosoltuk a problémát és nem hiúsult meg az adásvétel.

Tájékozódj!

A legfontosabb, hogy legyél alapos és minél több dologgal kapcsolatban előre tájékozódj az ingatlannal kapcsolatban, hogy megalapozott ajánlatott adhass rá. Tulajdoni lap, helyszínrajz, alapító okirat, dokumentációk, stb – nagyon sok publikus adatot előre ellenőrizhetsz (illetve megkérheted erre az ingatlanközvetítődet).

Tetszett ez a bejegyzés? Kövess minket közösségi csatornáinkon, hogy biztosan ne maradj le tippjeinkről és szakértői tartalmainkról!

ÍRJ NEKÜNK MOST!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és leveledre rövid időn belül, érdemben válaszolunk!

*

14 + 2 =